Mİrastan vazgeçme, mirastan feragat sözleşmesi

Mirastan Feragat Sözleşmesi

Türk Medeni Kanunu md. 528 uyarınca mirasbırakan,.mirasçılarından birisiyle karşılıksız.ya da bir menfaat karşılığında bir sözleşme yaparak,.onun mirastan feragatini sağlayabilir. Buna göre mirastan vazgeçme,.ileri bir tarihte sahip olabileceği hakkından vazgeçmesidir. Mirasçı bu kapsamda mirastan feragat sözleşmesi yapmaktadır. Mirastan vazgeçen kimse, mirasçılık sıfatını kaybetmektedir. Mirasçının mirastan bir karşılık alarak.mirastan vazgeçme halinde onun altsoyu da bu sözleşmeden etkilenir. Fakat, bu konuda sözleşmeye bir hüküm konulabilir.ve altsoyun mirasçılık hakkının devam edeceği belirtilebilir.

 

1. Mirastan Feragat Nedir?

Sözlükteki karşılığı vazgeçme olan feragat,.bir kimsenin sahip olduğu bir hakkından gönüllü olarak vazgeçmesidir. Buna göre bir mirasçı mirastan vazgeçtiğinde.mirastan olan hakkından kendi istek.ve arzusuyla vazgeçmektedir.

 

2. Kimler Mirastan Feragat Sözleşmesi Yapabilir?

Mirastan feragati mirasçılık sıfatına sahip kimseler yapabilir. Saklı pay sahibi kişiler kanunda sınırlı sayıda sayılmaktadır. Bu kimseler mirasbırakanın annesi,.babası, eşi ve altsoydur. Mirastan feragat sözleşmesi pratikte bu kimseler açısından.bir sonuç doğurmaktadır. Ancak, saklı paya sahip olmayan bir kimsenin mirastan mahrumiyeti adına bu sözleşmeyi yapmasına gerek bulunmamaktadır. Çünkü, kişinin saklı payı yoksa, mirasbırakan daha ölmeden önce.mirasçının mirastan mahrum olmasını sağlayabilir.

 

3. Mirastan Feragat Nasıl Yapılır?

Mirastan vazgeçme iki şekilde yapılabilir. Bunlar karşılıklı vazgeçme (ivazlı feragat sözleşmesi) ve karşılıksız vazgeçme (ivazsız feragat sözleşmesi) şeklinde olabilir.

 

3.1. Karşılıklı Feragat Sözleşmesi (İvazlı feragat)

Mirastan bir karşılık alarak vazgeçme halinde.ivazlı sözleşme olur. Bu karşılık bir menfaattir, yani maddi karşılığa sahip mal veya para olabilir. Kişi, mirasçılık sıfatından vazgeçmek için.belli bir bedel almaktadır. Buna göre feragat sözleşmesi yaparak mirasçıya sözleşmede belirtilen bedelin ödenmesi.ya da karşılığın verilmesi gerekmektedir. Örneğin mirastan vazgeçene bir arsa verilmesi kararlaştırılmışsa,.bu yükümlülüğün yerine getirilmesi gerekir.

Bir karşılık alarak mirastan feragat sözleşmesi yaparak, mirasından vazgeçen kimsenin altsoyu da.mirasçılık sıfatını kaybedecektir.  Sözgelimi bir kimse babasının mirasından ivazsız olarak feragat etmişse,.bu kimsenin altsoyu da bu mirasa kavuşamayacaktır. Fakat, bu konuda sözleşmeye bir hüküm konulabilir.ve altsoyun mirasçılık hakkının devam edeceği belirtilebilir.

 

3.2. Karşılıksız Feragat Sözleşmesi (İvazsız feragat)

Mirastan bir karşılık almadan vazgeçilmesi, mirasbırakanın sağlığında gerçekleşmektedir. Mirasçı hiçbir ivaz almadan mirasçılık hakkından vazgeçer. Sözleşmeyi yapan kimse, miras hakkından bir karşılık almadan vazgeçmektedir. İvazsız feragat eden kimse muhtemel.ya da müstakbel bir mirasçıdır. Bu kimse yasal mirasçılık haklarından vazgeçmektedir. Bu durumda mirasbırakan, sadece mirasçısının feragatini kabul etmektedir. Yani, karşılıksız feragatten dolayı, herhangi bir borç yükümlülüğü altına girmemektedir.

Bir kimse ivazsız mirastan vazgeçtiğinde,.mirasbırakanın ölümü sonrasında hiçbir mirasçılık talebinde bulunamayacaktır. Kişinin mirastan karşılıksız vazgeçmesi halinde, hakkından vazgeçenin altsoyu bundan etkilenmez. Dolayısıyla altsoy mirasçı olmaya devam edecektir.

Mirastan bir karşılık almadan vazgeçmesi nedeniyle bir kimse herhangi bir yükümlülük altına girmemektedir. Muris öldüğünde miras paylaşılırken feragat eden dışındaki mirasçılar arasında paylaşım yapılır. Kişi feragat ettiğinden paylaşım sırasında kendisine pay verilmez.

 

4. Mirastan Feragat Hangi Durumlarda Geçerli Olur?

Mirastan feragat sözleşmesinin geçerli olması için.bazı şartları taşıması gerekmektedir.  Öncelikle kişinin ayırt etme gücünün bulunması gerekir. Daha sonra tarafların ergin olması.ve kısıtlı olmaması gerekmektedir.

Mirastan feragat sözleşmesi,.miras sözleşmesi şeklinde yapılması gerekir. Bu nedenle sözleşmenin noterde hazırlanması lazımdır. Bu nedenle adi yazılı.ya da sözlü olarak bir feragat sözleşmesi yapılamaz.

Mirastan feragatin noterde yapılabilmesi nedeniyle vasiyetnameyle bir kimsenin mirastan feragati mümkün olmamaktadır. Ancak bir kimse, vasiyetnameyle mirastan feragat etmek isterse,.bu durumda mirasın reddi söz konusu olur. Mirasın reddi konusu ise mirastan feragatle farklı hukuksal sonuçlara sahiptir.

Mirasbırakanın feragat sözleşmesi yapılırken şahsen katılması gerekmektedir. Çünkü, feragat kişiye sıkı surette bağlı olduğundan bir temsilci vasıtası ile yapılamaz.  Ancak, mirastan vazgeçen kimsenin ölüme bağlı bir tasarrufu bulunmadığından, bir temsilcisinin katılımıyla vazgeçme mümkün olacaktır. Dolayısıyla mirastan vazgeçenin noterde hazır olması zorunlu değildir.

 

5. Mirastan Feragat Sözleşmesinden Dönülebilir mi?

Mirastan feragat sözleşmesinden mirasbırakan ve mirasçının dönme hakkı vardır. Sözleşmeye göre sağlararası edimleri talep hakkı bulunan kimse, edimler sözleşmede belirtilen şekilde yerine getirilmezse ya da güvenceye alınmazsa sözleşmeden dönmek mümkün olmaktadır

 

6. Mirastan Feragat Sözleşmesi Hakkında İptal Davası Açılabilir mi?

Mirastan feragat sözleşmesinin iptali davası,.sözleşmenin hukuk, ahlak.ve kamusal düzene aykırı olması halinde, hakkına zarar verilen.ya da bunda menfaati olan herkes tarafından açılabilir. Sözleşmenin muvazaalı olması, zihni kayıt.ya da latife beyanı içermesi halinde sözleşme kesin hükümsüz kabul edilmektedir.

Muris ve sözleşmenin diğer tarafının,.mirastan feragat sözleşmesi yaparken.tam fiil ehliyetine sahip olması gereklidir. Yoksa, ehliyetsizlikten dolayı sözleşmenin iptali söz konusu olacaktır. Tarafların herhangi birisi ya da ikisinin de ehliyetsiz olması, sözleşmeyi kendiliğinden hükümsüz kılmamaktadır. Ancak, sözleşmenin hüküm doğurması istenmiyorsa,.iptal davasının açılması gerekecektir.

Murisin, sözleşmeye aykırı şekilde farklı bir ölüme bağlı tasarruf.ve bağışlama yapması da mümkündür. Ancak bu durumlar sözleşmenin iptali sebebidir. Bu durumda, muris öldükten sonra dava açılmalıdır. Muris daha hayattayken bu konuda.bir iptal davası açılması mümkün olmayacaktır.

İrade sakatlığı hali varsa feragat sözleşmesi iptal edilebilecektir. Sözleşme yapılırken bir kimsenin iradesi etki altında kalmış.ya da sakatlanmışsa, sözleşmenin iptali gerçekleşebilir. Bu sakatlıklar hata, hile.ya da korkutma şeklinde ortaya çıkabilir. Sözgelimi, sözleşme yanıltıcı beyanlar üzerine.ya da tehditle kurulmuş olabilir. Bu durumda, murisin.ya da sözleşmenin karşı tarafının iradesinin sakatlandığı söylenebilirse, sözleşme iptal edilebilecektir. Bunun yanı sıra, murise önemli konularda.doğru olmayan bilgilerin verilmesi.ya da eksik ve hatalı bilgilerin verilmesi sonucu sözleşme yaptığı hallerde,.iradesinin sakatlanması nedeniyle sözleşme iptal edilebilecektir.

 

7.Mirastan Feragat Sözleşmesinin İptali Ne Zaman Açılabilir?

Mirastan feragat sözleşmesinin iptali davası,.kişinin iptal nedenini öğrenmesi üzerine 1 yıl içerisinde açılmalıdır. Davayı Asliye Hukuk Mahkemesinde açabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Don`t copy text!