- 26 / February 2024
İş Davalarında Arabuluculuk Zorunluluğu
İşçi, iş sözleşmesiyle işgörme borcu altına girmektedir. işçinin yerine getireceği işlerin karşılığı olarak da bazı alacaklara sahip olmaktadır. Bu alacakları işçilik alacakları olarak adlandırılmaktadır. İşçilik alacağına ücret alacağı,.fazla mesai alacağı, yıllık izin ücreti alacağı,.kıdem ve ihbar tazminatı alacağı ile ikramiye.ve prim gibi ücret ekleri gibi alacaklar.örnek gösterilebilir. Bazı iş davalarında zorunlu arabuluculuk yolu bulunmaktadır. İşçilik alacaklarında arabuluculuk yolu zorunlu tutulmuştur. İş hukukunda, Ocak 2018 yılı itibariyle işçi alacakları.ile ilgili ortaya çıkan uyuşmazlıkların arabuluculukla çözümlenmesi gerekmektedir. İş uyuşmazlıklarında bireysel.ya da toplu iş sözleşmesine dayalı bazı alacaklar arabuluculuk.yoluyla halledilmelidir. Buna göre dava yoluna gitmeden önce uyuşmazlık arabuluculuk yolunda çözümlenerek.iş mahkemesinden icra edilebilirlik şerhi alınmalı.ya da sonuçsuz kalması halinde artık mahkemeye başvurulmalıdır.
1. İş hukukunda hangi işçilik alacakları için arabuluculuk şartı bulunmaktadır?
İş hukuku alanında bireysel.veya toplu iş sözleşmesine dayanan bazı alacaklar için mahkemeye gitmeden önce arabulucuya gidilmelidir. Aksi durumda, doğrudan mahkemeye gidilirse, dava şartı gerçekleşmediğinden,.dava şartı yokluğu nedeniyle başvuru usulden reddedilecektir. İş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle ortaya çıkan uyuşmazlıklar.açısından arabuluculuk zorunlu olmayıp ihtiyaridir. Buna göre bu tür uyuşmazlıklarda.doğrudan mahkeme yoluna gidilebilecektir.
İşçilik alacakları için arabuluculuk yolu zorunlu olup.bireyler mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvurmalıdır. İşçi veya işveren alacakları, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, işe iade davası,.ücret alacakları gibi istemlerle öncelikle arabulucuya.gidilmeli, bir sonuç alınamazsa dava yoluna gidilmelidir.
2. İşçilik alacaklarında zorunlu arabuluculuk süreci nasıl işletilir?
Arabuluculukta bazı sistematik teknikler uygulanmakta, işçi.ve işveren arasında bir arabulucu tayin edilip uyuşmazlık bu arabulucu.yardımıyla çözüme kavuşturulmaktadır. İş uyuşmazlıklarında arabulucu.konusunda uzman birisidir. İşveren ya da işçinin tarafını tutmayan tarafsız.ve bağımsız bir üçüncü kimsedir. Arabuluculuk yolunda taraflar kendi.çözümlerini bulmaya çalışır, arabulucu ise taraflar.arasında iletişimi sağlamaktadır.
3. Zorunlu arabuluculukta anlaşma zorunluluğu var mı?
İş kazası ve meslek hastalığı dışındaki iş hukuku uyuşmazlıklarında.dava açmadan önce zorunlu arabuluculuk yoluna gidilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla iş davalarında zorunlu arabuluculuk yolu bazı iş hukuku uyuşmazlıkları için geçerlidir. Ancak, arabuluculuk yolunda tarafların bir çözüm bulma gibi.bir zorunluluğu bulunmamaktadır. İşçilik alacakları için gidilen arabuluculukta önemli olan,.tarafların talepleri üzerinde ayrı ayrı müzakere yapılmış olmasıdır. Örneğin fazla çalışma alacağı,.kıdem tazminatı alacağı gibi hususlarına yönelik.tek tek müzakere edilmeli ve arabuluculuk sonucunda hazırlanacak.tutanakta bu kalemlerin tek tek ve açıkça belirtilmesi gerekmektedir.
Tarafların bir çözüme ulaşamamaları halinde.ise artık mahkeme başvurusu yapılabilecektir.
4. İşçilik alacaklarında gidilen zorunlu arabuluculuk süreci?
Arabuluculuk yoluyla uyuşmazlığın 3 hafta içerisinde.bir sonuç ortaya konulması gerekmektedir. Buna göre bu süre sonunda uyuşmazlığın.ya çözümlenmesi ya da sonuçsuz kaldığına ilişkin bir tutanak tutulması gerekmektedir. Arabulucunun, gerek duyması halinde,.bu 3 haftalık süre en çok 1 hafta kadar uzatılabilecektir.
Tarafların arabuluculukta bir çözüme ulaşmaları zorunlu değildir. Tarafların birisi arabuluculukta anlaşmak istemediğini ifade ederse.arabulucu artık süreci sona erdirmelidir. Arabulucu tarafından süreç sonunda tutulacak tutanak mahkemeye sunulacaktır.
5. İşçilik alacaklarında, zorunlu arabuluculuk yolunun zamanaşımı veya hak düşürücü sürelere etkisi
İşçilik alacakları, işçinin doğrudan işgörme borcu.ya da doğrudan iş sözleşmesinden kaynaklanmış olabilir. İşçiler bu alacaklardan herhangi birisine hak kazandığında,.uyması gerekli zamanaşımı süreleri bulunmaktadır. İşçi, zamanaşımı süresi içerisinde,.alacağını talep etmemesi halinde, bundan böyle bu alacağına kavuşamayacaktır. Dolayısıyla zamanaşımı nedeniyle işverenin borcu sona ermemiş.yani borç ödenmemiş olsa dahi, işverenin zamanaşımının geçtiğini öne sürerek, bu alacağın işçi tarafından talep edilmesine engel bir savunması olacaktır.
İşçilik alacaklarından olan fazla mesai, ulusal bayramlar.ve hafta tatili ile prim ve ikramiye alacakları gibi ücret ekleri,.işçinin işgörmesiyle doğrudan ilgili alacaklardır.
Arabuluculuk başvurusu yapıldıktan sonra zamanaşımı.ve hak düşürücü süreler kesilmektedir. Dolayısıyla arabuluculuk sürecinde geçen süreler gerek zamanaşımı.gerekse de hak düşürücü sürelerin hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır. Buna göre işçilik alacakları açısından geçerli olan 5 yıllık zamanaşımı sürecinde arabuluculukta.geçen süreler dikkate alınmayacaktır. Anlaşma sağlanamaması halinde,.zamanaşımı süresi kaldığı yerden devam edecektir.
6. İşçilik alacağı uyuşmazlığında zorunlu arabuluculukta çözüm sağlanırsa ne olur?
İşçilik alacağına ilişkin uyuşmazlık arabuluculuk yolunda çözümlenebilir. Belirlenen işçilik alacağı miktarı tarafların her ikisi açısından bağlayıcıdır. Dolayısıyla anlaşma tutağı tıpkı mahkeme kararı.gibi kesin hüküm niteliğine sahiptir. Bundan sonra taraflardan birisi.kesin hüküm niteliğindeki arabuluculuk tutanağı bulunmasına karşın mahkeme yoluna gitmişse, kesin hüküm itirazı yapılabilecektir.
İşçilik alacaklarında arabuluculuk başvurusu ve uzlaşılamaması durumunda düzenlenecek tutanakta alacak kalemlerinin ayrı ayrı belirtilmeleri gerekmektedir. Çünkü başvuruda ve tutanakta belirtilmeyen alacaklar için dava açılamayacaktır. Buna göre örneğin işçinin kullanmadığı yıllık izin ücretleri ya da eksik ücret alacakları talep edilmemişse,.açılacak dava yoluyla da istenemeyecektir. Bu nedenle bu ücretler açısından ayrıca arabulucuya gidilmesi gerekmekte ve bu da fazladan masraf anlamına gelmektedir.
Anlaşma tutanağı hazırlandıktan sonra iş mahkemesine gidilerek.icra edilebilirlik şerhinin konulması gerekmektedir. Bu şerh alındıktan sonra anlaşma.tutanağı icra takibine konu edilebilecektir.
7. İşçilik alacağı uyuşmazlıklarında Avukat yardımı gerekli mi?
Kanuna göre iş davalarında zorunlu arabuluculuk yoluna gidilmelidir. işçinin.ücret alacağı, fazla mesai alacağı,.yıllık izin ücreti alacağı, kıdem ve ihbar tazminatı alacağı ile ikramiye ve prim gibi ücret ekleri gibi işçilik.alacakları bulunmaktadır. İşçinin bu alacaklarını zamanaşımı süresinde talep etmesi önemlidir. Bu talepleri için öncelikle arabulucuya gitmelidir. İşçinin, işçilik alacağı miktarının hesaplanması, işçilik alacağının ne kadar olacağı vb. hususlarda bir avukat yardımından istifade etmesi kendi yararına olacaktır.
Arabulucuya eksik ve hatalı başvurulardan dolayı hak düşürücü süre sorunları oluşabilmektedir. Ayrıca, birden çok arabuluculuk ücretinin ödenmesi gerekebilir, bazı alacaklar zamanaşımına uğrayabilmektedir. Yargıtay da arabuluculuk başvurusu ve hazırlanan tutanaktaki kalemleri dikkate almaktadır. Aksi durumda Yargıtay arabuluculukta istenmeyen ücretler açısından mahkeme kararlarını bozduğundan, hak kayıplarının yaşanabilmesi mümkün olabilmektedir.
İşçinin haklarına kavuşabilmesi için bir avukat yardımına başvurmaması halinde.birtakım hatalar yahut ihmali işlemler dolayısıyla hak kayıpları yaşayabilmesi mümkündür.
Bu nedenlerle, işçinin işçilik alacağına ilişkin sürecin hukuksal zeminde ele alınması, arabuluculuk sürecinin doğru yönetilmesi ve sürecin daha etkili takibi açısından hukuk büromuzda tecrübeli iş hukuku avukatları çalışmalarına devam etmektedir. Bu konuya ilişkin olarak hukuki yardım ihtiyacınızın olması halinde hukuk büromuzla doğrudan irtibat kurulması yeterli olacaktır.